top of page

Gas1 Hankkeet

GAS1 vie biokaasun tuotantoon liittyvät hankkeet läpi luotettavasti.

Gas1 gas energy
havainnekuva-pielisen-bio

Botnia Gas Oy, Kaustinen

Kaustiselle ollaan rakentamassa Suomen suurinta biokaasulaitosta, jonka toteuttaa Gas1. Kahdessa vaiheessa rakennettavan laitoksen ensimmäisen vaiheen on määrä käynnistyä jo vuonna 2024.

Ensimmäisessä vaiheessa biokaasulaitos käsittelee pääasiassa samoja massavirtoja, joita hyödynnetään turkiseläinten rehun tuotannossa. Toisessa vaiheessa kuvaan tulevat mukaan alueen maatalousyhtymät, joiden lanta- ja peltobiomassat tullaan käsittelemään laitoksessa. Alueen maatilat ovat erittäin kiinnostuneita yhteistyöstä laitoksen kanssa.

 

Laitoksen on määrä olla käynnissä viimeistään kesällä 2026. Biokaasulaitoksella on tavoite saavuttaa 150 GWh energiantuotanto vuosittain. Laitoksessa tuotettu kaasu tullaan nesteyttämään, ja sitä käytetään raskaan liikenteen tarpeisiin. Tämän määrän arvioidaan vastaavan noin 15 miljoonaa litraa dieseliä.

 

Tuotannon jäännösmassat ovat erinomaista lannoitetta maatiloille. Näin ollen hanke tukee alueen vihreää siirtymää merkittävällä tavalla.

Hankkeella on merkittävä työllisyysvaikutus. Lisäksi hankkeen vaikuttavuus kohdentuu rakennemuutosalueelle.

Nurmiviljelystä Bioenergiaa Gas1

Tarmo Erkale Oy, Siikalatva

GF Agro Oy käynnistää toimintaansa Siikalatvalla. Yhtiön toimialana on rehunurmen kuivaus ja vienti. GF Agro Oy tarvitsee toimintaansa varten runsaasti hyvälaatuista nurmea. Olemme synnyttämässä tuottajaosuuskuntaa, joka toimittaa ensisijaisesti laadukasta nurmea vientitarkoituksiin. Toissijaisesti osuuskunta toimittaa laatuvaatimuksen ulkopuolelle jäävän nurmen biokaasulaitoksen tarpeisiin. 

Biokaasulaitoksen tavoitteena on tuottaa energiaa ensimmäisessä vaiheessa 35 GWh / vuosi. 

Hankkeen ympäristövaikutukset ovat kokonaisuudessaan ainutkertaiset, sillä vientinurmen mukana kulkee n. 1,5 miljardia vesipullollista nurmenkasvun kasvuaikana kuluttamaa vettä alueelle, jossa vesivarojen saatavuus on kriittisellä tasolla. Vastaavasti kyseinen vesimäärä on pois keväisten tulvaongelmien kanssa painivalta alueelta, jolla ei ole missään vuodenkierron vaiheessa pulaa vedestä. 

Tarmo Erkale Oy on varannut tontin Tuohimaan Teollisuusalueelta, jonne sillä on tarkoitus rakentaa ensimmäisessä vaiheessa 35.000 tn kakkoslaadun nurmea käsittelevä biokaasulaitos ja biometaanin nesteytysyksikkö. Osa kaasusta voidaan jakaa liikenteelle aivan Jyväskylä – Oulu valtatien varrella.

Biomassasta Bioenergiaa Gas1

Lännen Biokaasu Oy, Kurikka

Kurikkaan on syntymässä alueellinen biokaasutuotannon ekosysteemi, joka tuo maatiloille merkittäviä mahdollisuuksia lisätä uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä suuressa mittakaavassa. Biokaasun keräilyverkosta kaasua ohjataan jalostukseen ja nesteytykseen. Jakeluasemien kautta biokaasua saadaan liikenteen käyttöön. Hankkeella on suuri positiivinen merkitys aluetalouteen ja se vähentää fossiilisia hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.​

 

Kurikan Ekosysteemissä yksi suuri kilpailuetu on nesteytyslaitoksen sijainti. Nesteytyslaitokselle on varattu tontti yhden Suomen vilkkaimman liikenneaseman, Jalastuulen vierestä. Tämä mahdollistaa nesteytettyyn kaasuun siirtyvän kuljetusliikenteen tankkaamisen tutussa ympäristössä, jolloin nesteyttävä osapuoli pääsee myymään kaasua suoraan kaasun tuotantopaikalta.

Rannikon Biokaasu, Kristiinankaupunki

Kristiinankaupungin Härknevalle on suunniteltu biokaasulaitosta, jossa kumppanimme on Rannikon Biokaasu Oy. Tämän yrityksen takana on jäte- ja ympäristöalan yrityksiä, perunajalostamo, kuljetusliike sekä yksi Suomen suurimmista nautatiloista. 

Suunnitelmissamme on rakentaa kaikkien sidosryhmien tarpeet täyttävä biokaasulaitos. Laitoksen erityispiirteenä on vinopohjainen reaktori, jota suunnitellaan yhteistyössä Vaasan Ammattikorkeakoulun hankkeen kanssa. Idea reaktorista syntyi muovinaruja sisältävän kasvihuonebiomassan käsittelyn tarpeesta.

 

Hankkeelle on haettu puhtaan siirtymän hankkeille tarkoitettu investointituki REPowerEU -haussa 29.2.2024. 

Vieremän biokaasu, Vieremä

Gas1 ydintiimi toimitti Vieremän Lämmölle ja Vedelle biokaasuterminaalin syksyllä 2023. Seuraavia askeleita biokaasutoiminnan kehittämisessä on Vieremän kunnan toimesta rakentuva kaasun keräysputkiston rakentaminen ja Vieremän REPowerEU -tukiohjelmaan 29.2.2024 jättämän hankehakemuksen mukainen biokaasuinvestointi.

 

Hankkeeseen kuuluu kaksi erillistä biokaasulaitosta ja kaasunjalostus sekä -nesteytyslaitos terminaalin yhteydessä. 

bottom of page